КЫРГЫЗ ФОЛЬКЛОРУНДАГЫ ТОПТУК ЫРДОО КОНТЕКСТИНДЕ A CAPPELLA ЖАНРЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул эмгекте кыргыз фольклорундагы топ менен ырдоо контекстинде a cappella жанры каралат. Аспаптык коштоосу жок вокалдык музыка болгон, Кыргызстандын маданий мурастарын сактоодо жана алга жылдырууда маанилүү роль ойнойт. Изилдөө a cappella жанрынын салттуу формаларын, алардын түзүмүн, функциясын жана кыргыз элинин маданий практикасындагы ордун камтыйт. Автор жанрдын мүнөздүү өзгөчөлүктөрүн, анын ичинде элдик обондорду жана тексттерди колдонууну, анын угумдуулугу менен репертуардын калыптанышына жергиликтүү үрп-адаттардын жана ырым-жырымдардын таасирин талдайт. Топтук аткаруулар жана a cappella жанры тарыхый эс тутумду, социалдык биримдикти жана маданий иденттүүлүктү жеткирүү каражаты катары кызмат кылганына өзгөчө көңүл бурулат. Бул эмгекте, этнографиялык изилдөөлөрдүн мисалдары жана салтты алып жүрүүчүлөр камтылган, бул a cappella жанрынын азыркы кыргыз коомундагы актуалдуулугун жана маанисин тереңирээк түшүнүүгө мүмкүндүк берет. Жыйынтыгында бул музыкалык көрүнүштү Кыргызстандын маданий мурасынын ажырагыс бөлүгү катары сактоо жана колдоо маанилүү экендиги баса белгиленет.