КАЗАКСТАНДЫН ЗАМАНБАП МУЗЫКАСЫНЫН УЛУТТУК ИДЕНТТҮҮЛҮГҮН КАЛЫПТАНДЫРУУДА НУРГИСА ТЛЕНДИЕВДИН ЧЫГАРМАЧЫЛЫК МУРАСЫ (композитордун 100 жылдыгына карата) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макала казак популярдуу музыкасынын улуттук өздүгүн калыптандырууда Нургиса Тлендиевдин чыгармачылык мурасынын маанисин терең талдоого арналган. Изилдөөнүн предмети – композитордун салттуу улуттук музыкалык ой жүгүртүүнү заманбап поп-музыка менен айкалыштыра билүүсү жана анын музыкалык тилинин коомдук көркөм аң-сезимге тийгизген таасири. Бул иш маэстро Тлендиевдин 100 жылдыгына карата жазылып, анын ыр мурасы маданий мурастын үзгүлтүксүздүгүн камсыздоочу негизги булак катары каралат.Изилдөөнүн максаты – Н.Тлендиевдин чыгармачылыгы аркылуу казак популярдуу музыкасынын улуттук өздүгүн калыптандыруу процесстерин изилдөө. Бул максат ырлардын («Өз елім», «Куә бол») мазмундук, патриоттук, руханий таасирин талдоо аркылуу далилденет. Ошондой эле ырлардын аткарылышы – Н.Тлендиевдин замандаштары (Н.Нусипжан, Б.Самединова ж.б.) жана азыркы жаш аткаруучулар тарабынан — анын музыкасынын бүгүнкү күнгө чейин жашап келгендигин жана актуалдуулугун тастыктайт. Демек, Н.Тлендиев түптөгөн улуттук эстрада образы азыркы күндө да уланып келет. Макаланын методологиясы – маданият таануу, музыка таануу жана медиа анализин камтыйт. Жыйынтыгында композитор сал-сери салтын улантып, улуттук мелоинтонацияны заманбап аранжировкалар менен айкалыштырган казак эстрадасынын негиздөөчүсү болгондугу көрсөтүлөт. Изилдөөнүн натыйжалары музыкалык билим берүүдө, маданий саясатта, искусство таануу илиминде жана улуттук бренд түзүүдө колдонулушу мүмкүн.