БОРБОРДУК АЗИЯ ЖАШТАРЫНЫН ӨНҮГҮҮСҮНДӨГҮ ЗАРАФШАН ОАЗИСИНИН ФОЛЬКЛОРУНУН ТАРЫХЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада Өзбек элинин оозеки элдик чыгармачылыгы Зеравшан оазисинин мисалында изилденет. Анда ата-бабалардан муундан-муунга өтүп келген фольклордун жана оозеки салттардын тарыхый мааниси жана алардын жаш муунду тарбиялоодогу орду баса белгиленет. Изилдөөдө түрк элдеринин аймактын жалпы маданий мурасынын ажырагыс бөлүгү болгону да белгиленет. Акыркы жылдары Өзбекстанда бай музыкалык жана оозеки мурастарды терең түшүнүүгө жана сактоого өзгөчө көңүл бурулууда, анткени элдик фольклор — элдин жашоо образынын, акылмандыгынын жана умтулууларынын күзгүсү. Ал «жашоонун мектеби» катары кылымдар бою жаштарды адеп-ахлактык жана руханий жактан тарбиялап келген. Элдик оозеки чыгармачылык — бул элдин рухун чагылдырган түгөнгүс руханий кенч. Өзбекстандын улуттук көз карандысыздыкка жетишүүсү фольклористика илимин жаңы деңгээлге чыгарууга өбөлгө түздү. Бул макаланын негизги максаты — эл аралык маданий байланыштарды чыңдоо, достукту өрчүтүү жана этностор аралык мамилелердин туруктуулугуна салым кошуу.