ЭПОС МУРАСЫН АЗЫРКЫ САХНА ПРАКТИКАСЫНДА ИНТЕРПРЕТАЦИЯЛОО: ДАСТАН «АКСАТКЫН & МЫРЗА УУЛ» (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Устатшакирт салттуу музыка борборунда UMTUL театрынын «Ак-саткын & Мырза уул» музыкалык-сценалык спектакли каралат. Эпикалык поэманын заманбап интерпретациясы музыкалык өнөрдүн салттуу формаларын кайра жаратып, аларды заманбап көркөм мейкиндикке жигердүү аралаштырып, ааламдашуу жолунда кыргыздын салттуу маданиятын сактоого жана туруктуу өнүктүрүүгө көмөктөшөт. Маданияттардын, доорлордун жана салттардын диалогу музыканын, театрдын жана мультимедиянын синтезинде заманбап көркөм ой жүгүртүү призмасы аркылуу ачылып, көрүүчүлөрдү кыйла кеңейтип, жаштарды да, улгайган көрүүчүлөрдү да кызыктырат. Бул чыгарма музыкалык театрдын, джаз импровизациясынын, хореографиянын жана мультимедиянын азыркы формалары менен эпостун уникалдуу аралашуусу болуп саналат. Кыргыз Республикасынын Эмгек сиңирген артисти Таалай Бейшеев тарабынан түзүлгөн музыкалык дизайн Барпы Алыкуловдун вариантындагы «Аксаткын менен Кулмырза» лирикалык дастанынын негизинде спектаклдин экспрессивдүү катмарын түзүп, салттын, академиялык жана заманбап музыканын ортосунда ортомчу функцияны аткарат. Долбоордо ар кандай курактагы жана профессионалдык категориядагы аткаруучулардын катышуусу маанилүү роль ойнойт, бул муундардын диалогун жана спектаклдин тарбиялык потенциалын жогорулатат. Эпостун «дастан-мюзикл» катары жаңычыл чечмелөөсү театралдык репертуардын кеңейишине, кыргыз композиторлорунун мурастарынын толукталышына өбөлгө түзөт.