ТЫВАНЫН ХООМЕЙИ: ПРОФЕССИОНАЛИЗМДИ ООЗЕКИ САЛТТЫН КОНТЕКСТИНДЕ ТАЛДОО (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул изилдөө тыва хоомейинин феноменине, белгилүү көмөкөй ырдоого арналган, оозеки салттагы профессионализмдин анализине басым жасап, Туванын элдик хоомейчилеринин чыгармачылыгын кароо. Оозеки салттагы профессионализм теориясы жана белгилүү критерийлердин болушу Кайгал-оол Ховалыг, Алдын-оол Севек, Геннадий Тумат, Андрей Опей жана Андрей Чульдум-оол сыяктуу элдик хоомейчилердин аткаруу техникасынын жана манерасынын өзгөчөлүктөрүнүн мисалында каралат. Мында аткаруучулардын уникалдуу искусствонун сактоодогу жана өткөрүүдөгү ролу баса белгиленет, ошондой эле композициялык структура, репертуар жана алардын өзгөчө манерасы талданат. Ар тараптуу анализ аркылуу изилдөөдө профессионализмдин тыва хоомейинин азыркы коомдогу туруктуулугуна жана эволюциясына кантип таасир этерин баса белгилейт.