ДЖАНГИ — БИЙ ЖАНРЫНДАГЫ БААТЫРДЫК ЧЕЧИМ (ЖАНДАНДЫРУУ) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул илимий эмгекте жанги бий жанрынын пайда болуу тарыхы жана анын түрк элдеринин баатырдык мүнөзүн чагылдыруудагы мааниси каралат. Илгертеден сынактарда жана мааракелерде аткарылып келген бул бийдин эки түрү – ашыг жана жангы бийи – конкреттүү мүнөздөмөлөрү менен берилген. Макалада түрк элдеринин байыркы каадаалттарынын, элдик майрамдардын окшоштуктары баса белгиленет. Жанги күүлөрү күнүмдүк турмушта да, мисалы, зоркана жана ат чабыш сыяктуу мелдештерде жаңырып турат. Азербайжандагы жангы бийлеринин айрым түрлөрү хандыктардын, уруулардын жана улуттук баатырлардын ысымдары менен байланышкан. Азербайжан композиторлору, анын ичинде Узеир Гаджибейли, Сулейман Алескеров, ж.б., жанги жанрына чоң кызыгуу көрсөтүп, аны өз чыгармаларында кеңири колдонушкан.