САЛТТУУ МУЗЫКАЛЫК ИСКУССТВО АЗЫРКЫ ДОБУШ МЕЙКИНДИГИНИН ШАРТЫНДА: САКТОО ЖАНА ӨНҮГҮҮ МАСЕЛЕЛЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада азыркы добуш мейкиндигинде салттуу музыкалык искусствонун бар болуу көйгөйүнүн эки аспектиси каралат. Биринчиси – оозеки музыкалык салттагы “өнүгүү” түшүнүгү. Мында музыкалык тилдин, композициянын жана жанрдын кандай элементтери өзгөрүүгө дуушар болору, ошондой эле өнүгүүнүн багыттары изилденет. Чыгыш музыкалык искусствосунун контекстинде “өнүгүү” концепциясы музыкалык практиканын болгон элементтерин өркүндөтүү жана жаңы көрүнүштөрдү түзүү дегенди камтыйт. Экинчи аспект элдик музыканттын угуу кабылдоосуна жана музыкалык ой жүгүртүүсүнө азыркы үн мейкиндигинин тийгизген таасирине токтолот. Аткаруучунун аңсезиминде эки түрдүү үн системасы: заманбап жана салттуу улуттук музыкалык искусствонун этникалык формаларына негизделген системалар жанаша жашайт. Макалада Тажик музыкалык маданиятынын мисалынан пайдаланып, бул процесстердин иллюстрациялары келтирилип, андан аркы изилдөө багыттары сунушталат.