БАЙЫРКЫ АЗИЯДАГЫ ЖАА СЫМАЛ ТЕМИР КОМУЗ МАДАНИЯТЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Археологиялык көз караштан алганда, жаак варганынын музыкалык уникалдуулугу казылып алынган объектти изилдөөдө, эгерде ал белгилүү критерийлерге жооп берсе, анын жаак варганы экенин так аныктоого болот. Автор биздин замандын 9-10-кылымдарына таандык Япониянын Сайтама жана Чиба префектураларынан алынган жаа түрүндөгү темир жаа түрүндөгү варгандардын төрт үлгүсү менен Россиянын Приморск крайынан жана Кытайдын Хэйлунцзян провинциясынан алынган хронологиялык окшош аспаптардын ортосундагы окшоштуктарды талкуулайт. Ал ошондой эле жаак варганынын Японияга кантип жеткенин сунуштайт, атап айтканда Япония менен Бохай империясынын ортосундагы байыркы маданий алмашууларды келтирип, Японияга Бохай миссиялары 727-919-жылдар аралыгында отуз төрт жолу жөнөтүлгөн.