ГЛОБАЛИЗМ ШАРТЫНДА БОРБОРДУК АЗИЯ ЭЛДЕРИНИН САЛТТУУ МУЗЫКАСЫН САКТОО ЖАНА ӨНҮКТҮРҮҮНҮН СОЦИОМАДАНИЯТТЫК ЖАНА ТАРЫХЫЙ АСПЕКТТЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул докладда глобалдашуу шартында Борбордук Азия элдеринин салттуу музыкасын сактоо жана өнүктүрүү маселелерин чечүүгө байланышкан маселелер каралат. Негизги диссертация аймактагы салттуу музыканын ар кандай тектеш жанрларынын чогуу жашоо жана калыптануусунун тарыхый шартталган салттары болуп саналат. Иликтенипжаткан материалдын маданий аспектиси: Орто Азиянын элдери көп кылымдар бою биргелешкен чарба жүргүзүп, көбүнчө көчмөн турмуштан отурукташкан жашоого өтүп келишкен, ошол эле учурда көптөгөн ырым-жырымдарда жана үрп-адаттарда (мисалы, жазгы Навруз майрамын майрамдоодо) жалпы элементтердин болушу (анын ичинде эпикалык ыр жанрында) дайыма байкалган. Эгемендүү мамлекеттердин түзүлүшүнүн шартында жаңы социалдык-экономикалык реалдуулуктар салттуу музыканын өнүгүү процессине олуттуу таасирин тийгизе баштады. Борбордук Азия элдеринин цивилизациясы кылымдар бою ирандык жана түрк тилдүү аймактын бүтүндөй коомчулугу тарабынан түзүлгөнүн баары билет. Бирок жаңы геосаясий шарттарда маданияттардын өз ара аракеттенүү режиминин сакталышына катуу тоскоол болгон тенденциялар пайда болду. Автор Борбордук Азия чөлкөмүнүн маданий мейкиндигинде мындан аркы өз ара аракеттенүүнү камсыздоого багытталган бир катар иш-чараларды ишке ашырууну сунуштайт – биргелешкен окуу китептерин түзүү, форумдарды өткөрүү ж.б.