МУЗЫКАЛЫК САЛТТАРДЫН ЖАШОО ЖАНА САКТОО ЫКМАЛАРЫ ТУУРАЛУУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада музыкалык маданияттардын феномени, алардын салттарга болгон мамилеси жана типологиялык айырмачылыктары изилденет. «Музыкалык традициялардын жашоо жолдору жана сакталышы жөнүндө» деген тема аркылуу европалык жана европалык эмес музыкалык салттардын жашоо модалары (оригиналдуу, сакталган, трансплантацияланган, трансформацияланган) жана аларды сактоо жолдору талданат. Макалада европалык музыкалык салттын күнүмдүк турмуштан обочолонуп, автономияга ээ болгону жана дүйнө жүзүнө жайылганы баса белгиленет. Салттуу коомдордо музыкалык салттар табигый түрдө өнүгүп келген болсо, азыркы глобалдык дүйнөдө алардын өнөр жай коомдору менен байланышы салттуу маданияттарды сактоо көйгөйүн жаратууда. Изилдөөнүн жаңы жыйынтыктары катары музыкалык салттардын жашоо жолдорунун типологиясы жана жоголуп бараткан салттарды сактоонун негизги каражаты музыкалык тарыхый изилдөө экени көрсөтүлөт.