ПОТЛАЧ ЖЕ БЕРЕШЕНДИК (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Америкалык индейлердин Чинок (Chinook) тилинде “потлач” сөзү тойгузуу, түгөтүү маанилерин берет. Бир уруу, же уруу башчысы өзүнүн байлыгы калк арасында кылымдарга сөз болуп калышын кааласа, же болбосо, белгилей турган маанилүү окуя болгон болсо, потлач уюштуруп, байлыгын чачкан. Ар кыл жамандык-жакшылыктардан улам да потлач өткөрүлгөн. АКШ жана Канададагы хайлтсик (Heiltsuk), хайда (Haida), нуксик (Nuxalk), тлингит (Tlingit), маках (Makah), цимшиан (Tsimshian), ну-ча-налз (Nuu-Chah-Nulth), квакиутл (Kwakwaka’wakw), чинок (Chinook) жана салиш (Coast Salish) урууларында потлач сакталып калган. Бул билдирүүдө, Америкада жашаган жергиликтүү уруулар менен кыргыздардын берешендигиндеги окшоштук жана айырмачылыктар жөнүндө сөз болмокчу