АДАМДЫН БОЛУМУ: ФИЛОСОФИЯЛЫК ЖАНА ПСИХОЛОГИЯЛЫК ЫКМА (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада Адам болуунун кыйынчылыгы философиялык, психологиялык жана экзистенциалдык көз караштан каралат. Негизги көңүл адамдын ички конфликтине бурулат: ал ички тынчтык менен гармонияга умтулуп, өзүнүн алсыз жактары, иллюзиялары жана чектөөлөрү менен токтоосуз кагылышууга мажбур болот. Макалада байыркы философтордун (Платон жана Аристотель) идеялары, ошондой эле экзистенциализмдин өкүлдөрүнүн, мисалы Жан-Поль Сартрдын, көз караштары талданат. Сартр адам — бул өзүнүн табиятындагы чектөөлөр менен күрөшүүгө аргасыз болгон эркиндик деп эсептеген. Психологиялык аспект Карл Юнгдун проекция концепциясы жана коргонуу механизмдери аркылуу ачылат, мисалы, айланадагыларга болгон жек көрүү — бул өзүнүн кемчиликтери менен беттешүүдөн качуу ыкмасы. Жыйынтыгында, Чын Адам болуу — бул өзүнүн ички татаалдыгын жана караңгы жактарын таанып, кабыл алуу аркылуу гана мүмкүн болору баса белгиленет. Башкалар менен чынчыл жана гармонияда болгон мамилени куруу жөндөмү, ошондой эле үзгүлтүксүз өнүгүү жана өзүн таануу — маңыздуу жана ички бүтүндүккө толгон жашоонун ачкычы болуп саналат.