БАЛА ТАРБИЯЛООДОГУ КЫРГЫЗ ФИЛОСОФИЯСЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада кыргыз эли эзелтеден бала тарбиясына өзгөчө көңүл буруп келишкендигин, бала – үйдүн төрүндөгү байлыгы, ата-эненин аркасындагы кубанычы, урпактын улануусу экендигин далилденет. Кыргыз элинин тарбиялык философиясы – бул жөн гана кеңеш же эрежелер жыйындысы эместигин, бул улуттун руханий дөөлөттөрүнө, салт-санаасына, ата-бабалардан калган акыл насааттарына негизделгендиги баяндала. Бала тарбиялоодогу кыргыз философиясы улуттук өзгөчөлүктөрдү камтып, жаш муундарга адамгерчилик, улууларды урматтоо, кичүүлөрдү ызаттоого жана ата-журтка берилгендик менен кызмат кылуу, жаштарга эмгекчилдик сыяктуу сапаттарын үйрөтүүгө багытталган.