ТУРУКТУУ ЭНЕРГЕТИКАЛЫК ӨТҮҮ ҮЧҮН ЖАШЫЛ СУУТЕК: ДҮЙНӨЛҮК БАГЫТТАР, ТЕХНОЛОГИЯЛАР ЖАНА СТРАТЕГИЯЛЫК ЖОЛДОР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Жашыл суутек туруктуу жана аз көмүртектүү энергетикалык системаларга глобалдык өтүүнүн негизги элементине айланууда. Макалада Германиянын лидерлигине басым жасоо менен суутек энергетикасын өнүктүрүүнүн эл аралык тенденциялары талданат жана реалдуу пилоттук RefLau (Referenzkraftwerk Lausitz) долбоору – декарбонизациялоо стратегиясынын алкагында Лаусиц (Бранденбург) көмүр аймагында ишке ашырылган эталондук суутек электр станциясы. RefLau энергиянын кайра жаралуучу булактарын, электролизди, сактоону жана кошумча продуктуларды кайра колдонууну пайдалануу менен комплекстүү жашыл суутек өндүрүүнүн модели. Ал ошондой эле «көк» суутектен «жашыл» суутекке акырындык менен өтүүнү болжолдогон Казакстандын стратегиясын инфраструктурасы жана отун ресурстары өнүккөн өлкөлөр үчүн реалдуу жол катары карайт. Өзгөчө көңүл олуттуу гидроэнергетикалык потенциалга ээ Кыргызстанга бурулууда.