ГЕНДЕРДИК КОНСТИТУЦИЯЛЫК-УКУКТУК АНАЛИЗДИН КЭЭ БИР ТАРЫХЫЙ АСПЕКТТЕРИ БОЮНЧА (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада гендердик талдоо киргизилет, ал гендердик мейкиндикти эффективдүү киргизүү үчүн маанилүү жана коомдук илимдерде таанылган инструмент болуп саналат жана белгилүү бир контексттерде аялдар менен эркектердин ортосундагы ар кандай ролдорду, мүмкүнчүлүктөрдү жана күч динамикасын аныктоо жана изилдөө үчүн колдонулат. Талдоо гендердик теңсиздиктин көрүнүштөрүн аныктоого, алардын пайда болушунун себептерин аныктоого жана бул көрүнүштөрдү жоюунун жолдорун издөөгө мүмкүндүк берерин тастыктайт. Гендердик теңчиликти жана мамлекеттик органдарда аялдардын өкүлчүлүгүн ишке ашыруу үчүн институционалдык чөйрөнү калыптандыруунун айрым тарыхый аспектилери да каралат.