КР УИАНЫН УКУКТУК СТАТУСУ ЖӨНҮНДӨ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
. Бул макалада авторлор эгемендүүлүк жылдарында бир нече жолу өзгөрүүгө дуушар болгон Кыргыз Республикасынын Улуттук илимдер академиясынын укуктук статусуна талдоо жүргүзүшөт. Акырында, Кыргыз Республикасынын Конституциясы (2021-жылдын 5-майы) өлкөдө фундаменталдык жана прикладдык илимди өнүктүрүүнү координациялоочу мамлекеттик орган катары Улуттук илимдер академиясынын конституциялык статусун аныктайт. Бирок, “Илим жөнүндө” мыйзамда Академия мурдагыдай эле эң жогорку мамлекеттик илимий мекеме болуп саналып, координациялоочу ролду Билим берүү жана илим министрлигине жүктөгөн, бул мамлекеттин Негизги мыйзамына карама-каршы келет. Ал эми “КР Улуттук илимдер академиясы жөнүндө” мыйзам бюрократиялык бюрократиялык иштердин айынан ушул күнгө чейин кабыл алына элек. Авторлор УИА Конституцияда көрсөтүлгөндөй, өлкөдөгү илимий-техникалык саясатты иштеп чыгуу жана ишке ашыруу үчүн жооптуу борбордук мамлекеттик орган болуп калышы керек деп эсептешет.