КЫРГЫЗСТАНДАГЫ ИСЛАМ: XXI КЫЛЫМДАГЫ ИДЕОЛОГЕМАЛАРЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада азыркы Кыргызстандагы ислам идеологемасы каралат. Автор VIII кылымда регионго исламдын пайда болушунан баштап, тарыхый тамырларын, совет мезгилинин таасирин жана 1991-жылы эгемендүүлүккө жетишкенден кийинки исламдын маселелерин талдайт. Радикалдашуу жана экстремизм көйгөйлөрү, мамлекеттин диний жашоону жөнгө салуудагы ролу, диний билим берүү жаатында мамлекеттик саясатты иштеп чыгуу жана эл аралык ислам уюмдарынын таасири изилденет. Макалада салттуу диний баалуулуктар менен заманбап демократиялык принциптердин ортосунда тең салмактуулукту сактоо зарылдыгы баса белгиленет. Бул иш Кыргызстандагы дин, коом жана мамлекеттин татаал өз ара аракетин азыркы көз караш менен кароону сунуш кылат.