КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН РАДИОМОНИТОРИНГИН ӨНҮКТҮРҮҮ: ЖАСАЛМА ИНТЕЛЛЕКТ ЖАНА УЧКУЧСУЗ УЧУУЧУ АППАРАТТАРДЫ ИНТЕГРАЦИЯЛОО (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул макалада Кыргызстанда радиомониторингди өнүктүрүүгө багытталган инновациялык ыкмалар каралат, өзгөчө көңүл жасалма интеллектти жана учкучсуз учуучу аппараттарды колдонууга бурулат. Радиомониторинг системасынын структуралык-функционалдык схемасы сунушталып, анда бөлүштүрүлгөн жер үстүндөгү жана мобилдик станциялар, ошондой эле алыскы аймактарды көзөмөлдөө үчүн учкучсуз учуучу аппараттар камтылган. Системанын негизги иштеп чыгуу этаптары каралып, анын эффективдүү иштеши үчүн техникалык талаптар жана сунуштар берилет. Маалыматтарды коопсуз өткөрүү, узак мөөнөттүү сактоо жана анализдөө, ошондой эле адистерди даярдоо маселелерине өзгөчө көңүл бурулган. Ошондой эле, Түштүк Корея жана Германия сыяктуу өлкөлөрдө мындай технологияларды ийгиликтүү колдонуу мисалдары келтирилип, аларды Кыргызстанга адаптациялоо мүмкүнчүлүктөрү талкууланат. Жыйынтык бөлүгүндө жасалма интеллектти жана учкучсуз учуучу аппараттарды радиожыштык спектрин башкарууда жана өлкөнүн телекоммуникация инфраструктурасынын туруктуу өнүгүүсүн камсыздоодо колдонуу зарылдыгы белгиленет.