УЛУУ БААТЫР ЮЕ ЖӨНҮНДӨ МИФТЕГИ ЧЫНДЫКТЫН СУБСТРАТЫ (байыркы кытай адабиятынын булактарынын контекстинде) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бул баяндамада биз сиздерди Кытайдын эң байыркы адабий эстеликтеринде жазылган суу ташкыны жөнүндөгү мифтин негизги варианттары менен тааныштырууну улантуудабыз. Байыркы кытай мифологиясындагы суу ташкыны жөнүндөгү окуялар эл арасында дайыма популярдуу болуп келген. Бул факт алардын сакталышына жана кайра каттоосуна өбөлгө түзгөн. «Суу ташкыны, мифология жана Гун» аттуу биринчи докладда биз маданий баатыр Гундун Асман империясындагы табигый кырсыкты ооздуктоодогу күрөшү, азап чегүүсү жана трагедиясы жөнүндө айтып бердик. Бул докладда биз белгилүү табигый кырсыктарга каршы күрөштө Гундун уулу Юйнун жеңишине басым жасадык