РУХАНИЙ МУРАСТЫ ИЗИЛДӨӨНҮН ӨЗГӨЧӨЛҮГҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада руханий мурас түшүнүгү жана анын аныктамасы, маселени изилдөөнүн өзгөчөлүгү, ошондой эле “Манас” эпосунун алкагында кыргыз элинин улуу мурасы, элибиздин руханий баалуулуктары кеңири чагылдырылган. Ошондой эле, этностордун, улуттардын жана расанын тарыхый өнүгүүсүндөгү руханий мурас түшүнүгүнүн өзгөчө ролу белгиленген. Чындыгында макалада биздин изилдөөбүз үчүн чоң кызыгууну жараткан, руханий мурас жана идеология түшүнүктөрүнүн тыгыз байланышы такталат. Алгач “рухий мурас” түшүнүгү талдоого алынып, андан соң анын өзгөчөлүктөрү аныкталган. Мындан тышкары, макалада кыргыз элинин байыркы доорлордон тартып эгемендүүлүк алганга чейин сакталып келген баалуулуктары жана мурасы кеңири баяндалган.