“КУРМАНБЕК” ЭПОСУНДА КЫРГЫЗДАРДЫН КАЛМАКТАРГА КАРШЫ КҮРӨШҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Орто Азия аймагындагы жергиликтүү элдердин Ойрот-калмактарга каршы туруусунун максаты, сырткы душмандарга көз каранды болбой – эркин экономикада ээнэркин соода-сатык жүргүзүп, кошуна элдер менен тынчтык дипломатиялык мамилелерин түзүп, өз алдынча кербен жүргүзүүнү каалашкан. Көчмөн элдердин жашоо турмушу бирибирине жакын болгондуктан, кошуна элдерден көп деле айрымасы болгон эмес. Бардыгынын жашоо-турмуштары, маданияты бириирине окшош келген. Айрыкча бул жагынан Енисей, Фергана, Тянь-Шань аймагында жашаган көчмөндөр, жакын турган казак, өзбек, каракалпак элдери менен саясий жактан алакаларын жүргүзүп турушкан. Ал гана эмес сырткы душмандарга биригеликте каршылык көрсөтүшкөн.