КЫРГЫЗСТАНДАГЫ КАЧКЫНДАР МАСЕЛЕСИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Кыргызстандагы качкындардын айрым маселелери, өзгөчө Тажикстандан качып келген этностук кыргыздардын абалы берилди. Алгач качкын болуп келген этностук кыргыздардын акырындап Кыргызсанда биротоло жашап калышы боюнча маалыматтар кездешет. Интеграциялык процесстер үчүн Кыргызстандын бийлиги тарабынан бир канча мыйзам актылары кабыл алынган. Аларга КР Президентинин жарлыгы, ЖК токтомдору жана мыйзамдары, Өкмөттүн “Кайрылман” программасы ж.б. кирет. Бул качкындарды кабыл алуу боюнча жүргүзүлгөн маанилүү иштер катары берилген. Ошондой эле, качкындардын абалы, жайгашышы, саны боюнча илимий изилдөөнүн жыйынтыгы камтылган.