КЫРГЫЗСТАНДЫН ТҮШТҮК АЙМАГЫНДА КАЛКТЫН ӨСҮҮ ДИНАМИКАСЫНДАГЫ ЭТНОСТОРДОГУ АЙЫРМАЧЫЛЫКТАР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Кыргызстан эгемендүүлүккө ээ болгондон кийинки жылдары социалдык-экономикалык жана саясий абалдын өзгөрүшү, өлкөдөгү этнодемографиялык процесстердеги калкынын өсүү динамикасына жана анын курамына өз таасирин тийгизди. Учурда республикадагы этнодемографиялык процесстерди терең жана ар тараптуу изилдөө учурдун актуалдуу маселелеринин бири болуп саналат. Макалада Кыргызстандын түштүк аймагындагы Баткен, Жалал-Абад жана Ош облустарындагы жана Ош шаарындагы 1989-жылдан 2022-жылга чейинки мезгилдеги калктын басымдуу катмарын ээлеген кыргыз жана өзбек калкынын өсүү динамикасы жана анын өзгөрүүсүнө изилдөө жүргүзүү менен учурдагы абал боюнча статистикалык маалыматтар жана этнодемографиялык процесстер талданат. Статистикалык маалыматтардын мүнөзүнө таянуу менен этностор арасындагы калктын өсүү динамикасындагы айырмачылыктар жана анын себептери такталып, этностор аралык мамилени жакшыртуу боюнча сунуштар берилген.