КЫРГЫЗ АЙЫЛ КАЛКЫНЫН ТЫШКЫ МИГРАЦИЯСЫНЫН ФАКТОРЛОРУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Кыргызстан илгертен эле айыл чарба аймагы болуп келген. Бүгүнкү күндө жалпы калктын 2/3 бөлүгү айыл жеринде жашайт. Өз кезегинде калктын негизги бөлүгү (70%) топтолгон тармак катары айыл чарба секторун реформалоо колхоздорду жана совхоздорду реинститутташтырууга алып келди. Учурдагы кризистик социалдык-экономикалык кырдаал, квалификациялуу адистердин жана жаштардын жумуш орундарынын жетишсиздиги потенциалдуу мигранттар катары мүнөздөлгөн контингенттин түзүлүшүнө алып келди. Автордун айтымында, айыл жаштарынын тышкы миграциясынын эң олуттуу факторлору болуп алардын билим деңгээлин жогорулатууга умтулуу, ошондой эле айыл элинин финансылык жана социалдык-экономикалык абалын өзгөртүүгө умтулуусу саналат. Жынысы, жаш курагы, үй-бүлөлүк абалы, билими, тил потенциалы сыяктуу факторлор да тышкы миграциянын негизги көрсөткүчтөрү болуп саналат.