МЫШЫК МАЗАРДЫН ТАРЫХЫ ЭТНОГРАФИЯЛЫК ИЗИЛДӨӨЛӨРДӨ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Мышык Мазар этнографиялык объект катары изилденип, анын тарыхый, маданий жана диний өзгөчөлүктөрү талданат. Изилдөөдө оозеки тарых жаздыруу жана салыштырма анализ усулдары колдонулуп, мазардын аталышынын келип чыгышы, тарыхый мааниси жана коомдук турмуштагы ролу иликтенген. Мазарда аткарылган ырым-жырымдар ислам дининин жана байыркы ишенимдердин синтезинин үлгүсү катары каралып, ритуалдардын структурасы, алардын символикалык мааниси жана социалдык функциясы ачылып көрсөтүлөт. Изилдөөнүн жыйынтыктары ыйык жайлардын этнографиялык жана маданий изилдөөлөр үчүн маанилүүлүгүн баса белгилеп, Кыргызстандын этнографиясындагы жаңы маалыматтарды кошумчалайт.