КЫРГЫЗДАРДЫН ДИНИЙ ИШЕНИМДЕРИНИН ИСЛАМ ДИНИНЕ КАРАТА МОДЕРНИЗАЦИЯЛАНЫШЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада кыргыз элинин диний ишениминде исламдын таралышы жана таасири изилдөөгө алынды. Кыргыздарда исламдашуу поцесси узак убакытка созулса да үстөмдүк абалды ээлей алган эмес. Ошентсе да мезгилдин өтүшү менен ислам кыргыздардын арасында кеңири тараган байыркы үрп-адаттар, ырым-жырымдар менен сыйышып, элдин аң сезимине терең сиңген. Исламдын жайылышы менен кыргыз коомчулугунда мусулмандык майрамдар белгилүү деңгээлде кеңири тараган. Айрыкча, эгемендүүлүк алгандан кийин бул тенденция күчөгөн. Ошол эле учурда мусулмандык баалуулуктар диний ишенимдердин байыркы элементтерин өзүнө алып, аны сактап калган. Кыргыздар Борбор Азиядагы башка элдерге салыштырмалуу исламды тутууда бир катар өзгөчөлүктөргө ээ экендигине көңүл бурулду.