КЫРГЫЗ ЭЛИНДЕ ӨЗ АРА ЖАРДАМДАШУУ, КААДА-САЛТТАРЫНЫН ПАЙДА БОЛУУ ТАРЫХЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Берилген макалада изилдөөнүн предмети кыргыздардын өз ара жардамдашуу каада-салттарынын пайда болуу тарыхы болуп саналат. Кыргыз элинин өз ара жардамдашуу салттарынын пайда болушу, алардын тарыхый калыптанышы жана социалдык мааниси боюнча изилдөөлөр жүргүзүлгөн. Макалада Манас эпосунда баяндалган ашар, кудагый жан жээндин мээнети, садака, курман айт жана орозо айт сыяктуу үрп-адаттар, моралдык-адепахлактык баалуулуктар кандайча пайда болуп, өнүккөндүгүнө кеңири сереп жана анализ берилген. Илимий позициядан кыргыз элинин өз ара жардамдашуу үрп-адаттарынын жаралышына жана өнүгүшүнө талдоо жүргүзүлүп, бул үрп-адаттар кыргыздардын көчмөн жашоо образынын шартында кандай иштегени, жамааттын туруктуулугун жана биримдигин сактап калганы иликтенет. Макалада тарыхый ыкма өткөн окуяларды гана эмес, кылымдар бою калыптанып келген социалдык механизмдерди, маданий баалуулуктарды жана дүйнө тааным мамилелерин ачууга жардам берет. Алынган жыйынтыктардын илимий баалуулугу бул үрп-адаттардын тарыхый өнүгүшү, жамааттардын биримдиги жана катаал шарттарга ылайыкташуу үчүн алардын мааниси жөнүндө божомолдор. Тарыхый-графикалык сунуштар татаал тарыхый маалыматтарды жана кубулуштарды түшүнүү үчүн пайдалуу болуп саналат, маалымат салттарын түшүнүүнү жана кабыл алууну жакшыртат.