ЖАЛАЛ-АБАД ОБЛАСТЫНДАГЫ АКЫРКЫ ЖЫЛДАРДА ШААР СТАТУСУН АЛГАН КАЛКТУУ ПУНКТТАР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макала эгемендүүлүк жылдарындагы Жалал-Абад областындагы шаар статусун алган шаарларына багытталып, социалдык-экономикалык өзгөрүүлөр, демографиялык тенденциялар, ошондой эле бул калктуу конуштардын өнүгүшүнө таасир этүүчү факторлор талдоого алынган. Шаарлар экономиканын, илим билимдин, жогорку маданияттын борбору болуп келгендиги, ошондуктан шаарлар өздөрүнүн пайда болуу, калыптануу, өнүгүү жолунда ар түрдүүчө жолду басып өтүп, маданияттын, билим берүүнүн, саламаттыкты сактоонун жана жогорку түзүлгөн коммуналдык шарттардын жыйынтыгында бүгүнкү күндө цивилизациянын очогу катары чоң жетишкендиктерге ээ болуп жаткандыгы тарыхый чындык. Биз карап жаткан областтагы шаарлар пайда болгондон ушул күнгө эле Кыргызстандын башка областтарына салыштырмалуу өнөй жайлуу аймак экендиги талашсыз.