УЛУУ АТА МЕКЕНДИК СОГУШ ЖЫЛДАРЫНДА КЭЭ БИР ЭЛДЕРДИН МАЖБУРЛАП КӨЧҮРҮЛҮШҮ (депортацияланышы) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макала Улуу Ата Мекендик согуштун мезгилинде түзүлгөн өзгөчө татаал абалда Советтер Союзунун кээ бир элдеринин мажбурлап көчүрүлүшүнун себептерине арналат. Өзгөчө көңүл депортацияга туш болгон адамдар менен баскынчылардын оккупация режиминде калгандардын абалына салыштырууга бурулат. 1941-1945-жылдары СССРдинбир катар элдеринин депортацияланышы, администрациялык мажбурлоо чарасы өлкөнүн коопсуздугун камсыз кылуу зарылчылыгы менен байланыштуу болгонун, согуш эбегейсиз чоң курмандыктар менен коштолгонун, СССРдин элдеринин бардыгы ар кандай деңгээлде анын азабын көрүшкөндүгү айтылат.