ЖАНЫБЕК КАЗЫНЫН “БАСМАЧЫЛЫК”КЫЙМЫЛДАГЫ ИШМЕРДҮҮЛҮГҮ (Архивдик материалдардын негизинде) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада Жаныбек казы Сагынбаевдин өмүр жолу, ишмердүүлүгү, жандоочулары, дин өкүлү, уруу башчысы болгондугу расмий материалдарда берилет. Ал Совет бийлигине каршы чыгып, басмачылар кыймылын уюштуруучулардан болгон. Өзгөндөгү басмачылык кыймылды Жаныбек казы жетектеп жана башка мурунку корбашылары менен улутчулдук мүнөздөгү үгүт иштерин жүргүзүшкөн. Алар 1924-жылы Орто Азия элдерин улуттук тиешеси боюнча мамлекеттик түзүлүштөргө бөлүштүрүүдөгү катачылыктарды байкашкан. Улуттук тиешеси боюнча мамлекеттик түзүлүштөргө бөлүштүрүүгө каршылыктарынын себеби, алардын максатында ислам динин туткандарды бир эл болууга үндөшкөн. Ошондой эле Жаныбек казынын Борбордук Азиядагы Совет бийлигине каршы айлампалар жана чет өлкөдө жүргөн басмачылык кыймылдын башчылары менен болгон байланышы маалымдалат. Жаныбек казынын өзүн коргоо максатында чет элге журт которгондугу да далилдүү берилет.Изилдөө учурунда архивдик маалыматтарда басмачылык күрөш азыркы Алай-Гүлчө, Совет жана Өзгөн райондору боюнча чагылдырылган. Жаныбек казы өз доорунун чыгаан инсаны катары кыргыз тарых барактарында татыктуу орун ээлегендиги изилдөөгө алынды.