КЫРГЫЗСТАНДЫН ЭЛ АГАРТУУСУНУН ТҮЗҮЛҮШҮНҮН ТАРЫХЫ (XIX АЯГЫ XX КЫЛЫМДЫН БАШЫ ) (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Бизге белгилүү болгондой, акыркы жылдары Кыргызстандын эл агартуусунун түзүлүшүндө Россиянын ролу жөнүндөгү суроолор көп каралууда. Кыргызстан элдеринин Россиянын курамына кириши менен жаңы билим берүүчюу мекемелери пайда болгон. Биздин оюубуз боюнча, ушул мекемелердин пайда болушу эл агартуунун негизделишинин алгачкы кадамдары катары эсептөөгө болот. Кийинчерээк, советтик эл агартуу системасынын Кыргызстанда пайда болушу калктын көпчүлүк бөлүгүнүн билим алышына мүмкүнчүлүк түздү. Совет бийлиги калктын билим деңгээлин жогорулатышы үчүн сабатсыздык жок кылуучу курстарын, бирдиктүү эмгек мектерин жана мугалимдердин курстарын уюштурушкан. Ушул кадамдар Кыргызстан элдеринин эл агартуу тармагындагы алгачкы кадамы болду.