БОРБОРДУК КАЗАКСТАНДАГЫ УЛУТТУК-АРАЛАШ ҮЙ- БҮЛӨЛӨРДҮН ЭТНОДЕМОГРАФИЯЛЫК КӨРСӨТКҮЧТӨРҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Калктын көп этностук курамы менен мүнөздөлгөн Казакстандын борбордук аймагы ар түрдүү маданияттардын жана каада-салттардын өз ара аракеттенүүсүнүн этностук аймагы болуп саналат. Борбордук Казакстанда улуттук – аралаш никелер жана үй-бүлөлөр-ар түрдүү этникалык топтордун жана жамааттардын интеграцияланышына жана өз ара түшүнүшүүсүнө өбөлгө түзгөн маанилүү факторлордун бири. Казакстан коомунун эң чакан уячасы болгон, биз карап жаткан социалдык институт – акыркы бир нече он жылдыкта мурдагы СССРдин ыдырашына, биздин көп этностуу республикабыздын көз карандысыз өнүгүүсүнө байланыштуу бир катар өзгөрүүлөргө дуушар болду. Бул баяндамада чөлкөмдүн ар түрдүү этносторунун ортосундагы нике мамилелеринин калыптанышына түздөн-түз же кыйыр таасир тийгизген, ошол эле учурда казакстандык коомдун интеграциясын жана толеранттуулугун сактоого өбөлгө түзгөн факторлор каралды. Казакстан Республикасынын калкынын ар бир он жылдыкта жүргүзүлгөн Улуттук каттоолорунун статистикалык материалдарынын негизинде региондун этникалык курамынын өзгөчөлүктөрү, бир улуттуу жана улуттук аралаш үй-бүлөлөрдүн өлчөмдөрү аныкталган.