АБЛАЙ ХАН ТУУРАЛУУ ЫРДАГЫ БЕГИМЖАНДЫН КОШОГУНУН ТАРЫХЫЙ МААНИСИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада казак окумуштуусу-саякатчы Ч.Валиханов жазып алган «Аблай жөнүндөгү ырдагы», Жайыл баатырдын кызы Бегимжандын атасына кошкон кошогу изилдөөгө алынган. Кошок ырдын акыркы бөлүгүндө өзүнчө берилген жана Аблай менен болгон айкашта атасынын өлгөндүгү баяндалган. Изилдөөчү кошоктун тарыхый маанисинде, 1770-жылдардагы кыргыздардын Аблай хан менен болгон согуштарындагы маанилүү эпизод чагылдырылгандыгын жана айрым окуяларды тактоодо ыр баалуу булак экендигин белгилеген.