НАЦИОНАЛЬНО-ТЕРРИТОРИАЛЬНОЕ РАЗМЕЖЕВАНИЕ В СРЕДНЕЙ АЗИИ И КАЗАХСТАНЕ В 1924 ГОДУ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
1924-1925-жылдары Орто Азиянын улуттук-аймактык бөлүнүшү аймактын тарыхында бурулуш учур болгон. Революциялык окуялардан улам пайда болгон Совет мезгилиндеги саясий-идеологиялык кайра түзүүлөр улуттар аралык араздашууну четтетүүгө жана социалисттик курулушту колдоого багытталган жаңы мамлекеттик түзүлүштөрдүн калыптанышына шарт түздү. Ошол эле учурда пантүркисттик идеялардын, колониялык мурастардын жана жергиликтүү каада-салттардын татаал өз ара аракеттенүүсү менен шартталган терең этникалык жана аймактык карама-каршылыктар пайда болду. Реформалардын натыйжалары региондогу элдердин экономикалык жана маданий турмушуна туруктуу таасирин тийгизип, Орто Азиядагы улуттук мамлекеттердин заманбап түзүмүн аныктады.