БОРБОРДУК АЗИЯДАГЫ БАЙЫРКЫ ДООРДОГУ АСЫ ТУКУМ СОЮЗУНУН ЭТНОСАЯСИЙ ТАРЫХЫНЫН МАСЕЛЕЛЕРИ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Байыркы доордогу астардын этникалык жана саясий тарыхы алардын хунндар менен Борбордук Азияда үстөмдүк кылуу согуштары менен байланыштуу. Модэ-шанюядан жеңилүү ызасын тарткан асы (чоң юежи) Ганьсудан Жети-Сууга көчүп келген. Андан ары ас бөлүгү Кушан падышалыгын негиздеген, ал эми экинчи бөлүгү Жети-Сууда калып, усунмамлекетинин курамына кирген.