КЫРГЫЗСТАНДЫН МАДАНИЙ МУРАСЫНЫН АБЫЛАБЕК АСАНКАНОВДУН ИЗИЛДӨӨЛӨРҮНДӨ ЧАГЫЛДЫРЫЛЫШЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Абылабек Асанкановдун изилдөөлөрү социалдык жана тарыхый өзгөрүүлөрдүн шартында улуттук иденттүүлүктү калыптандыруунун жана каада-салттарды сактоонун терең процесстерин ачып берүү менен Кыргызстандын маданий мурастарын изилдөөдө негизги ролду ойнойт. Анын эмгектеринде совет мезгилинен баштап азыркы учурга чейинки модернизациянын, урбанизациянын жана саясий өзгөрүүлөрдүн таасири астында кыргыз маданиятын трансформациялоо маселелери каралган. Маданий баалуулуктарды муундар арасында өткөрүп берүү механизмине, тарыхый эс тутумдун ролуна жана «Манас» эпосунун улуттук аң-сезимдеги маанисине өзгөчө көңүл бурулат. Кыргыз маданиятынын коңшу элдер менен өз ара байланышын жана ааламдашуунун таасирин изилдөө менен Асанканов каада-салттар өзүнүн уникалдуулугун сактоо менен жаңы шарттарга кантип ыңгайлашып жатканын көрсөтөт. Анын эмгектери кыргыз коомунда болуп жаткан процесстерди терең түшүнүүгө жана улуттук рухту калыптандырууда маданий мурастардын маанисин түшүнүүгө мүмкүндүк берет.