АКАДЕМИК Б. ОРУЗБАЕВАНЫН ИЛИМИЙ ИШМЕРДҮҮЛҮГҮ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада академик Б. Орузбаеванын илимий ишмердүүлүгү тууралуу сөз болот. Орузбаеванын Караколдогу М.Горький атындагы педагогикалык окуу жайын, мугалимдер институтун, Фрунзедеги Кыргыз мамлекеттик педагогикалык институтунун кыргыз тили жана адабияты факультетин, СССР Илимдер Академиясынын кыргыз филиалынын аспирантурасын аяктагандыгы айтылат. Макалада Б. Орузбаеванын илимий ишмердүүлүгү Кыргыз илимдер академиясында тил жана адабият институтунда башталгандыгы,«Кыргыз тилиндеги этиштин өткөн чагы» темада кандидаттык, «Азыркы кыргыз тилинде сөздөрдүн жасалышы» деген темада доктордук диссертациясын коргогондугу белгиленет. Макалада окумуштуунун кыргыз тилиндеги этиштин өткөн чагы, кыргыз тилиндеги сөз жасоочу аффикстер, кыргыз тилиндеги сөздөрдүн жасалышы, сөз, сөздүн түзүлүшү, уңгу, уңгу сөздөрдүн муун жана тыбыштык түзүлүшү, кыргыз терминологиясы ж. б. эмгектери каралат. Академик Б. Орузбаеванын кыргыз тил илимине кошкон салымы белгиленет.