МАМЛЕКЕТТИК ТИЛ СОЦИАЛДЫК ТАРМАКТАРДА (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада интернет тилинин өзгөчөлүктөрү жана анын азыркы баарлашуу процесстерине тийгизген таасири жана кыргыз адабий тилинин стандартташтырылган варианты талкууланат. Интернет тилинин ар тараптуулугу талдоого алынып, жазуу жана оозеки тилдин виртуалдык жана реалдуу дүйнөдө колдонулушу салыштырылат. Интернетте баарлашуунун өзүнүн өзгөчөлүктөрү бар экени белгиленет, алар коммуникациянын бардык деңгээлдеринде жана коммуникация кырдаалынын бардык компоненттеринде: адресатта, жөнөтүүчүдө, байланыш каналында, маалыматты коддоодо жана декоддоодо, байланыштын тоскоолдуктарында, максаттарында жана байланыш функциялары ж. б. көрүнүп турат. Интернет-коммуникациялык кырдаалдын компоненти катары тилге өзгөчө көңүл бурулат. Ал кептин оозеки жана жазма формаларынын чегинде гана өнүгүп тим болбостон, азыркы тилдин өнүгүүсүндөгү бардык олуттуу жана актуалдуу тенденцияларды чагылдырып, коммуниканттардын чыгармачылык дараметин көрсөтөөрү белгиленген.