УЛУТТУК ТЕРМИНОЛОГИЯНЫН КАЛЫПТАНУУ ТАРЫХЫ (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада кыргыз улуттук терминологиясынын калыптанышы тууралуу маселелер каралган. Анда академик Б. Ө. Орузбаеванын кыргыз терминологиясынын калыптануу тарыхына карата айтылган пикирлери камтылган. Ошондой эле, бул багытта, улуттук терминологиянын калыптанышында, алгачкылардан болуп салым кошкон жана түптөгөн белгилүү окумуштуу Касым Тыныстановдун салымы чагылдырылган. Кыргыз тилинде түзүлгөн жаңы сөздөр, айрыкча терминдер, коомдук-саясий мүнөздө гана эмес, илимдин түрдүү тармактарына тиешелүү пайда болуп, кыргыз лексикографиясынын калыптануу процесси ишке ашкандыгы, ошону менен бирге котормо маселеси да камтылган.