БАЛАГА АРНАЛГАН БАТАЛАР (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада батанын мааниси, уул балага берилген баталардын түрлөрү жөнүндө сөз болот. Бата берүү кыргыз элинин күнүмдүк турмушунда кеңири колдонулат. Кыргыз этносунун ой-туюмунда батага ишенүү, сөз күчүнө ынануу, андан таасирленүү, натыйжага жетүү ж.б. түшүнүктөр жашап келет. Уул балага берилген баталардан мисалдар келтирилет. Батанын ыйыктыгы элдин ишениминде болгон, баталар, мына ошондой күндөрдө адамдын маанайына, психикалык абалына оң таасирин тийгизе турган, жалаң жакшылыкты алып келе турган курал болуп эсептелинет. Балдарга арналган баталар: бала тѳрѳлгѳндѳ, ат койгондо, сүннѳткѳ отургузганда, үйлѳнгѳндѳ берилген ак тилектер, баталар берилген. Андагы ар бир сѳздүн мааниси тереӊ экенин, эр жетүүсүнѳ, тарбиялоосуна чоӊ таасири бар экенин байкоого болот.