Байыркы хуннулар (сюнну) жана кыргыздар. Мамлекеттик башкаруу, укук нормалары, жазалоо системасы (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада байыркы хуннулардын (сюнну) кыргыздардын мамлекеттик башкаруусу, ага негизделип калыптанган укук нормалары, жазалоо системасы тууралуу изилдөөлөр жүргүзүлөт. Борбордук Азиянын номаддары болушкан хуннулардын мамлекеттик түзүлүшү, укук нормалары, жазалоо системасы тууралу маалыматтар берилет. Кытай жыл баяндары, араб-фарси жазма булактары, Енисейдеги кыргыздарга таандык эпитафиялык жазма эстеликтердеги кыргыздар жана кыргыз коомундагы укук нормалары, жазалоо системасы боюнча маалыматтар сунуш этилип, иликтенет. Мамлекеттик “төрө” мыйзамдары жана көпчүлүк калк күндөлүк жашоосунда колдонгон эрежелердин эволюциясы изилденет. “Төрө” хандын чыгарган мыйзамдарынын продуктысы, коомдук укуктун булагы, кандайдыр денгээлде элдик адаттардан болгон, жеке мамилелерди чечкен “жосунга” карама-каршы коюлган