Глобалдык инновациялык индексинин глобалдык инновациялык индекси боюнча Кыргыз Республикасынын билим берүү жана илиминин инновациялык өнүгүүнүн көрсөткөрчүлөрүнүн динамикасы (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2025)
Макалада 2015-2023-жылдардагы GII Глобалдык инновация индексинин изилдөөлөрүндө берилген Кыргыз Республикасынын билим жана илим чөйрөлөрүндөгү инновациялык индексинин көрсөткүчтөрүнүн динамикасы каралат. Кыргыз Республикасынын экономикасын турукташтыруу жана өнүктүрүү рычагдарынын бири болуп интеллектуалдык менчикти кеңири колдонуу менен инновациялык ишмердүүлүктү активдештирүү саналат. Учурда жогорку деңгээлдеги инновациялык эксперттер дүйнөдөгү глобалдык инновациялык өнүгүү боюнча интенсивдүү изилдөөлөрдү жүргүзүүдө, аны үч абройлуу уюм жана институттар: Бүткүл дүйнөлүк интеллектуалдык менчик уюму, Дүйнөлүк бизнес мектеби жана Корнелл университети биргелешип уюштуруп, координациялап жатышат. Бул уюмдар изилдөө жыйынтыктарын жыл сайын англис тилиндеги Global Innovation Index деп аталган китептер түрүндө жарыялашат. Макалада 2016-2024-жылдарга билим берүү жана илим бөлүмдөрүндө Кыргыз Республикасынын инновациялык индексинин көрсөткүчтөрү талданат, ошондой эле дүйнөнүн бир катар өлкөлөрүнүн, анын ичинде КМШ өлкөлөрү дагы дүйнөлүк инновациялык индекстин бул көрсөткүчтөрүнүн салыштырма мүнөздөмөлөрү каралат. Бул изилдөөлөрдүн жыйынтыгы боюнча Кыргыз Республикасынын инновациялык индексинин күчтүү жана начар көрсөткүчтөрү талдоого алынган жана өлкөнүн социалдык-экономикалык өнүгүүсүнө салым кошо турган инновациялык көрсөткүчтөрүн жакшыртуу багытында сунуштар берилет.