Борбордук Азиядагы «Бир алкак-бир жол» долбоорунун өнүгүү тарыхы (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Макалада Кытай тарабынан сунушталган «Бир алкак, бир жол» демилгеси Азия, Европа жана Африка өлкөлөрүнүн ортосунда экономикалык жана соода мамилелерин түзүү стратегиясы катары каралат. Туруктуу жана инновациялык «жашыл» Жибек жолун, анын ичинде экология жана туруктуу өнүгүү чөйрөсүндөгү кызматташтыкты түзүү каалоосуна өзгөчө көңүл бурулат. Бул демилгенин оң жактары жана көйгөйлөрү талкууланып, аны ишке ашырууда туруктуулуктун жана ийкемдүүлүктүн жогорку стандарттарын сактоонун маанилүүлүгү баса белгилет. Жалпысынан алганда «Бир алкак, бир жол» маданияттардын жана улуттардын жакындашуусуна көмөктөшүүгө жөндөмдүү, келечекте дүйнөлүк экономикалык мамилелердин өнүгүүсүнө жол болот.