Евразия экономикалык биримдигинин (ЕАЭБ)кызматташтыгынын алкагында Кыргыз Республикасынын транспортунун ролу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул макалада Кыргыз Республикасынын Транспорт секторуна өзгөчө басым жасоо менен интеграциялык процесстерге жана региондук экономиканын өнүгүү динамикасына ар тараптуу талдоо жүргүзүлөт. Азия менен Европанын ортосундагы соода жолдорунун кесилишиндеги Кыргызстандын стратегиялык маанилүү географиялык абалын эске алуу менен Евразия экономикалык биримдигинин (ЕАЭБ) алкагында натыйжалуу логистиканы жана товарлардын эркин кыймылын камсыз кылууда анын негизги ролу изилденет. Макалада Кыргызстандын транспорттук мүмкүнчүлүктөрү, анын ичинде транспорттук инфраструктураны өнүктүрүү, бажылык жөнгө салуу жана транзиттик жол-жоболорду жөнөкөйлөтүү чаралары кеңири каралат.Кыргыз транспортунун ЕАЭБге катышуучу өлкөлөрдүн экономикалык интеграциясына тийгизген таасирин баалоого, ошондой эле потенциалдуу тоскоолдуктарды аныктоого жана талдоого жана аларды жеңүү стратегиясын иштеп чыгууга өзгөчө көңүл бурулат. Жүргүзүлгөн изилдөөнүн жыйынтыктары региондогу экономикалык кызматташтыкты андан ары чыңдоого өбөлгө түзүүчү транспорт секторун өнүктүрүүнүн натыйжалуу саясатын калыптандыруу үчүн негиз болуп кызмат кылышы мүмкүн.