Жаратылыш ресурстарын сарамжалдуу пайдалануу жана көмүрдү кайра иштетүүнүн заманбап технологиялары (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Кыргызстандын көмүр кендеринде казып алынган көмүрлөрдүн категорияларына, метаморфизм даражасына жараша классификацияланган күрөң, таш көмүрлөргө мүнөздөмө берилип, Кыргызстандагы көмүр кендери жөнүндөгү маалымат илимий адабияттарга шилтеме берүү менен чагылдырылган. Авторлордун катышуусунда иштелип чыгылган көмүрлөрдү кайра иштетүүнүн технологиялары, продукция алуу жолдору, алынган продукциялары: кесектелген отун, жарым кокс (полукокс) жана башкалар. Кычкылданган күрөң көмүр негизинде гуматташтырылган органикалык минерал жер семирткич (ГОМЖС) алуу үчүн курамдык компонентерин: кычкылданган күрөң көмүрдөн щелоч менен жууп алынган гумини бар заттарды, Калифорния кызыл сөөлжанын пайдаланып вермикомпостту (гумус) өндүрүү, жаратылыш минералынан глауконитти бөлүп алүү менен, даярдап алуу боюнча эксперименталдык лабораториялык изилдөөлөрдүн жыйынтыктары, маалыматтары таблицаларда келтирилген. Аткарылган илимий изилдөө иштеринин негизинде даярдалган корутунду тыянактар, сунуштар айтилган жыйынтык бөлүгү белгиленген.