Интенсивдүү инфракызыл жылытууда жылуулук массалык алмашуу процесстерин моделдөө маселесине карата (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул эмгекте математикалык моделдөө аркылуу кургатылуучу буюмдун ичиндеги жылуулук массалык алмашуу процесстеринин өзгөчөлүктөрү изилденген. Продукциянын кургатуу ылдамдыгын изилдөө боюнча мурда алынган эксперименталдык жыйынтыктар эсептөө жолу менен тастыкталды. Эсептөөлөр көрсөткөндөй, кургатуу ылдамдыгы-продукциянын көлөмү боюнча нымдын кыймылы анын калыңдыгына жараша болот, анын көбөйүшү менен тамак-аштын кургатуу ылдамдыгы төмөндөйт, бул эксперименттер менен тастыкталды. Алынган маалыматтарды салыштыруу көрсөткөндөй, эсептөө жана эксперименталдык натыйжалардын айырмачылыгы 5% дан көп эмес, бул мындай процесстерди изилдөө үчүн эсептөөлөрдө колдонуу үчүн жылуулук массалык алмашуу процесстеринин алынган математикалык моделинин жогорку ишенимдүүлүгүн көрсөтөт.