Антенна техникасында метаматериалдарды колдонуу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Бул макаланын максаты - антенна технологиясында метаматериалдарды колдонууну изилдөө. DNG материалындагы подложка катары колдонулган материалдардын колдонуу мүмкунчүлүгү бааланган. Антенналардын мүнөздөмөлөрүн аныктоо үчүн бош мейкиндик менен жасалма материалдардын ортосундагы бөлүнүү чегинин касиеттери каралган. Ар кандай метаматериалдыкнегизиндеги антенна системалары көзөмөл сенсорлорун колдоодо, байланыш линиясында, навигация системаларын жана башкаруу системаларын колдоо үчүн колдонулушу мүмкүн. Кичирейтүүдөн тышкары жаңы антенна конфигурациялары кеңири спектрге ээ: радио жыштык түзүлүштөрүнөн оптикалык түзүлүшкө чейин. Ар кандай түзүлүштөр үчүн башка комбинациядагы метаматериалдык антенна подсистемаларын изилденип жатат. Анализдердин жыйынтыгы боюнча метаматериалдарга негизделген жогорку импеданстык катмар сунушталган.