Кадамжай сурьма комбинатынын техногендик калдыктарынан гравитациялык столдо сурьманы байытуу (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Ресурстарды сарамжалдуу пайдалануу маселелери каралып, Кадамжайдагы сурьма комбинатынын (КСК) өндүрүш калдыктарын гравитациялык байытуу жана кайра иштетүү ыкмасы баяндалган. Гравитация менен байытуу концентрациялуу столдо жүргүзүлдү, бул катуу бөлүкчөлөрдү масса катмарында тыгыздыгы жана өлчөмү боюнча бөлүү процесси.Металл сурьманы техногендик калдыктардан бөлүү заттардын үлүшүнө жараша экени иш, ошондуктан байытуу үчүн 0,5-0,7 мм ге чейин пайдаланылганы аныкталган.Концентрациялык таблица  техногендик калдыктардын тартылуу процессинде металл сурманы 65%ке чейин байытаары аныкталган. Шлак менен штейнди жакшы бөлүү үчүн шлактын салыштырма салмагы штейндин салыштырма салмагынан кеминде бир эсетөмөн болушу керек экени далилденген. Бир иш нөөмөтүндө (8 саат) 5 тонна техногендик калдыктан 400 кг сурьма концентраты алынат