Күрүчтүн негизги зыянкечтери менен күрөшүүнүн ыкмаларын өркүндөтүү (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Изилдөөнүн предмети күрүч болуп саналат. Изилдөөлөрдүн максаты күрүч агробиоценозунда жашаган зыянкечтердин түрдүк курамын аныктоо, аларды өнүктүрүүнүн динамикасын, күрүчтүн зыяндуулугунун деңгээлин изилдөөнүн негизинде алар менен күрөшүүнүн заманбап каражаттарын жана ыкмаларын колдонуу менен жалпы коргонуу системасын жакшыртуу болгон. Изилдөөнүн милдеттери күрүчтүн өнүү жана өнүгүү фазасындагы зыяндуу зыянкечтердин түрдүк курамын аныктоо, күрүч зыянкечтеринин өнүгүү динамикасын аныктоо, күрүч талааларындагы табигый энтомофагдарды талдоо болду. Изилдөөлөрдүн жыйынтыктарынын илимий мааниси күрүч зыянкечтеринин негизги түрлөрү изилденгендигинде турат, ал аларды жайылтуу, зыянга учуратуу жана (агротехникалык, химиялык) күрөшүү методдорун өркүндөтүүдө болду . Энтомофагдардын түрү жана мааниси изилденген.