Hellanthus tuberosus топинамбурдун «интерес» жана «находка» сортторунун экстрактта- рында күмүштүн нанобөлүкчүлөрүн синтездөө (КЫРГЫЗ РЕСПУБЛИКАСЫНЫН УЛУТТУК ИЛИМДЕР АКАДЕМИЯСЫНЫН КАБАРЛАРЫ, 2024)
Иште топинамбурдун эки сортунун – “Интерес” жана “Находка” суу экстракттары изилденген. Өсүмдүк материалдарынан экстракциялоочу заттардын эң көп көлөмүн алуу жана экстракциялоо убактысын кыскартуу максатында 2 күнгө созулган мацерацияга салыштырмалуу 40-500С температурада 10, 30, 50 мүнөт ультраүн колдонулган. Экстрактивдүү заттардын эң көп көлөмү 50 мүнөт ультраүндүн таасири менен бөлүнүп чыга тургандыгы аныкталган. Топинамбурдун эки түрүн мацерациялоо жана ультра үн менен тасирлөө аркылуу алынган бардык экстрактыларда күмүш нанобөлүкчөлөрүнүн синтези күмүш нитратынын (КН) жардамы менен, экстракт:КН катышы 2:98 инкубациялоо жолу менен жүргүзүлдү. «Находка» сортунун экстрактында 30 минута ультраүн менен иштетилгенде кумуш нанобөлүкчөлөрүн синтездөө үчүн эн ынгайлуу шарттар түзүлөт деген тыянак чыгарылды.